Hur aktiverar jag 2-Faktorsautentisering?

Det första ni behöver göra är att installera en app på er mobiltelefon som genererar engångslösenordet. Vi rekommenderar Authy. Fördelen med denna är att den tar backup på det som man lagt in, att den kan installeras på flera enheter som synkas. Fördelen med detta är att om man tappar sin telefon, då är det enkelt att återställa de konton som man har lagt in i appen, alternativt kan man använda sin andra enhet, typ tablet. En del andra appar har inte denna funktion (t.ex. Google Authenticator) och tappar man då sin telefon, eller den krashar, då kan man inte logga in till sina applikationer om man inte noggrant sparat det engångslösenord man får initialt (mer om detta senare). Nackdelen är att data sparas i "molnet" och teoretiskt sett skulle det kunna vara möjligt för någon att komma åt det hemliga lösenordet som ni sätter i Authy för att skydda er data. Denna risk är emellertid extremt liten (obefintlig), men känner ni er inte bekväm med det finns det andra lösningar, typ Google Authenticator. Authy finns på alla plattformar, AndroidIPhoneWindowsMacLäs mer på deras hemsida här.

Nästa steg är att loggar in till ert kundkonto som vanligt.

Logga in till ert kundkonto som vanligt. Klicka på "Hej, ...." uppe i övre högra hörnet och välj "Ändra Kontouppgifter. Klicka på fliken "Säkerhetsinställningar" och sedan på den gröna knappen "Click here to Enable".

När ni har klickat på "Click here to Enable" kommer en ny ruta, "....Setup Process". Klicka här på "Get Started" varvid en "barcode" skapas. Denna barcode skall ni skanna in till er telefon. Starta upp den app ni har valt på mobiltelefonen (Authy typ). Klicka på "Add Account" och starta inskanning av barkoden. När ni har gjort det visas en numerisk kod på telefonen. Klicka då på den blå knappen "Confirm" enligt bilden ovan.

Den numeriska koden som visas på telefonen skriver ni nu in på sidan "Verification Step" enligt bilden ovan. Klicka på "Confirm" och ni är nu klar.

Det som ni nu får är en backupkod. Alla applikationer som stödjer 2-faktorsautentisering ger en eller flera backupkoder. Dessa koder ges bara en gång och de sparas ingenstans. Skriv därför av den och se till att ni sparar den på ett säkert ställe. Skulle ni av någon anledningen inte kunna logga in med telefon, t.ex. om ni har tappat den (och inte använder Authy), då kan ni använda backupkoden för att stänga av 2-faktorsautentisering. Det är alltså kritiskt att ni sparar undan denna kod.

Ni kan i efterhand alltid avaktivera 2-faktorsautentisering om ni vill. Optimal säkerhet är att i använder en Gmail adress som kontaktadress för ert kundkonto. Ni sätter sedan 2-faktorsautentisering på ert Gmail konto också. Ni använder samma app för det.