När ni vidarbefodrar e-post från er domän till ett gmailkonto så vidarebefodras också all skräp som skickas till er till gmail. Detta gillar inte Google, och dom blockerar då all e-post från er domän. Våra servrar bevakar detta och tar automatiskt bort vidarebefodringar till GMail om GMail börjat blockera dem.

Kan man då göra något åt detta? Det är svårt att göra något åt att skräp skickas till en. Normalt sett tar våra skräppostskydd hand om detta, men de skräppostskydd som ingår, de filtrerar inte e-post som vidarebefodras. Därför skickas allt skräp oavkortat vidare och tanken är då att GMail skall sortera ut detta.

Det går att göra några saker som förbättrar er domäns trovärdighet inför GMail, vilket kan göra att de inte blockerar er lika lätt. Det bästa är emellertid att inte använda vidarebefodring utan att i GMail hämta breven som skickats till er domän. Detta gör då GMail med automatik så i praktiken kommer det att fungera som om ni hade vidarebefodring.

Optimera domänens rykte

Det ni behöver göra är att konfigurera SPF, DKIM och DMARC för er domän. Rent generellt sett är detta något som bör göras oavsett, det har effekt för alla brev ni skickar, oavsett vart.

1. SPF är som standard satt på alla domäner som använder vår DNS. Det ni behöver göra är att styra upp denna mer aggressivt genom att ange "-all" istället för "~all".
  2. Se till att DKIM är aktiverat för er domän. Som standard är det det. Dock skall ni då bara skicka mail genom våra mailservrar.
  3. Sätta upp DMARC för er domän. Ni kan läsa om DMARC på https://dmarc.org/overview/. Ni får Googla på hur ni aktiverar det.

Behöver ni hjälp med ovanstående, då kan vi hjälpa er med det, kontakta då vår Kundtjänst.

Hämta e-post till GMail

Ett betydligt bättre sätt än att använda vidarebefodring, det är att låta GMail hämta den post som skickas till er domän. GMail kan hämta posten med POP, och man kan välja om GMail skall hämta breven och sedan ta bort dem på er domän, eller låta dem ligga kvar på er domän. Vill ni efterlikna vidarebefodring skall ni göra det förstnämnda.

Hur ni gör det kan ni läsa i denna artikel hos Google. Det står i artikeln att ni skall välja "Gmailify", det fungerar emellertid inte med våra servrar, ni får använda POP istället. Detta är något ni behöver göra själv, vi kan inte hjälpa er med det.

Så gången blir:

1. Tag bort vidarebefodringen
  2. Skapa ett e-postkonto istället. Mail sparas då på detta e-postkonto.
  3. Logga in till Gmail och hämta posten där med POP, enligt vad som sagts ovan