Våra webbhotelltjänster är inte avsedda för stora mailutskick, typ nyhetsbrev. För att skicka nyhetsbrev finns det massor av olika tjänster på internet som man kan använda. Det man skall tänka på dock är att verkligen se till att nyhetsbreven skickas från Europa, från e-postservrar som ligger i Europa. Detta på grund av GDPR. Företag har fällts i Europa (Tyskland) för att de använt amerikanska tjänster som skickar nyhetsbreven från/via USA (Mailchimp). Man fälldes för att skickade mail sparades som sådana av Mailchimp på servrar som befanns inom USA och därför blev föremål för FISA702.

Helst bör man använda sig av ett europeiskt företag också, men dessa är ännu inte så välutvecklade och framförallt dyrare.

Följande tjänster har vi själva erfarenhet av för att skicka e-post, typ nyhetsbrev. Dessa är av 2 typer:

Massutskick av typ Nyhetsbrev
Med dessa tjänster administrerar man hela sin verksamhet med utskick, man får en portal där all hantering sköts. E-postlistorna till vilka mail skall skickas till hanteras här, skapande av själva mailen skapas här. Det finns avancerade funktioner för att skapa "snygga" mailutskick. Mailen skickas också ut från portalen och det finns inbyggda funktioner i mailen som ger möjlighet att se vilka som fått mailen, vilka som läst dessa, från vart (land, stad) de läst mailet, vilken webbläsare och dator de använt, vilka länkar de klickat på i mailet. Sålunda massor av information som samlas in, som ur GDPR perspektiv kan bli komplicerat.

Transaktionell e-post
Denna tjänst tillhandahåller endast en mailserver från vilken e-post skickas. Ingen informationsinsamlig finns med dessa tjänster. Kan användas för sin normala e-post från sin e-postklient, kan användas som mailer på hemsidor, t.ex. WordPress. Fördelen med denna är att de mailservrar som används är globalt etablerade servrar med gott rykte och således är risken mindre för att mail som skickas med dessa uppfattas som spam. Det finns dock undantag här, tjänster som inte sköter sig får då också dåligt rykte. Ett exempel på detta är Sendgrid. Dom hanterar inte tillräckligt bra sina kunder som missbrukar deras tjänst och således ses idag mail skickade från Sendgrid med misstänksamhet.

Sendy

Sendy, https://sendy.co, är en lösning som är baserad på att man använder Amazon AWS för att skicka e-post. Detta är det mest prisvärda sättet att skicka nyhetsbrev, Amazons tjänst Amazon Simple Email Service är en mycket prisvärd lösning. Kostnaden är ca 1 kr per 1000 mail som skickas. Sedan tillkommer ca 1 kr för varje GB utrymme som bilagor tar. I praktiken kommer det inte att kosta något alls för de flesta. Läs mer om Amazons prissättning här.

Sendy är ett program som man installerar på sitt eget webbhotell, på sitt eget domännamn. Sendy är sedan en portal från vilken ni administrerar och skickar era nyhetsbrev. Kostnaden för Sendy är en engångskostnad på ca 700 kr.

Amazon är förvisso ett amerikanskt företag, men de har datacenter i Europa, och till och med i Stockholm. Det innebär att det går att sätta upp e-postutskicken så att de sker från Stockholm, dvs inom EU. Statistik etc. som innehåller personuppgifter hanteras av programmet Sendy på er server och är denna inom europeisk jurisdiktion, t.ex. från Registrera Domän, då kan man känna sig ganska säker på att uppfylla GDPR.

Hur gör man då? Det finns utförliga instruktioner på Sendys hemsida, men vi skall kortfattat beskriva stegen här.

1. Skapa ett konto på Amazon AWS, https://aws.amazon.com. Det är gratis att skapa kontot. Ni måste ange betalningsmetod där, dvs ni måste ange ert kreditkort. Var noga med att ni väljer rätt region när ni är inne på Amazon, dvs typ Stockholm, se denna bild.
  2. Köp licens för Sendy på Sendys hemsida
  3. Installera Sendy på er hemsida, t.ex. som en underdomän eller i en egen katalog
  4. Skapa en användare på Amazon AWS som skall användas i Sendy för att skicka e-post
  5. Nu är det klart. Ni kan nu skicka 250 meddelanden per dag. Behöver ni skicka fler anmäler ni det till Amazon så ökar de på den gränsen.

Det är enklare än vad stegen ger uttryck för, men behöver ni hjälp med det kan vi hjälpa er med det för 6 supportkuponger (ca 1.500 kr). Ni kan också köpa Sendy licensen via oss, kostnaden är då 1.5 ggr kostnaden på Sendys hemsida plus moms.

Ni kan teckna vår tilläggstjänst för transaktionell e-post, se nedan, och använda denna till Sendy. Ni slipper då den krångliga proceduren att ansluta sig till Amazon SES.

DadaMail

DadaMail är en billigare variant av Sendy. DadaMail är helt gratis även om de på sin hemsida erbjuder betald support. DadaMail kan installeras och underhållas med Installatron, som ingår i alla våra webbhotellkonton.

DadaMail kan kopplas till någon av tjänsterna nedan, som vår tilläggstjänst för transaktionell e-post, Amazon SES, Sendinblue, Rapidmail och så vidare.

Vill ni veta mer om DadaMail, utöver deras hemsida, kan ni kika på dessa dessa Youtube videos.

Det finns också andra gratis-alternativ i Installatron, t.ex. phplist.

Tecknar ni vår tilläggstjänst för transaktionell e-post, se nedan, då erbjuder vi oss att integrera denna med er DadaMail. E-post kommer då att skickas via Amazon Stockholm, men all e-post och information om prenumeranter etc lagras då på våra servrar som uppfyller GDPR fullt ut.

Amazon Simple Email System (SES)

Amazon SES är en enkel smtp tjänst som är ytterst prisvärd, i dagsläget kostar det ca 1 kr per 1000 skickade mail. Utöver detta kostar det ca 1 kr för varje GB e-post som skickas.

Den stora fördelen med Amazon SES är att det är en renodlad smtp tjänst, inte en hokus pokus som man vill ha när man skickar mail för marknadsföring, typ uppföljning av vilka som öppnat breven, och hur de klickat på olika länkar i brevet.  Amazon SES ändrar inte på innehållet i skickade mail genom att lägga in tracking, inte heller sparas något av innehållet av breven av Amazon.

Den stora nackdelen med Amazon SES är de lyder under US jurisdiktion och därmed är inom ramen för US Patriot Act. En mitigering är att deras infrastruktur för Amazon SES helt och hållet finns inom EU, inom Sverige  faktiskt, så skickade email skickas aldrig utanför EU om mottagaren är inom EU, och skickade mail tar aldrig vägen runt USA om de skall skickas någon annanstans. FISA702 blir knappast relevant för denna tjänst.

En annan nackdel är att det är ganska tungrott att aktivera tjänsten. Amazon är krångliga rutiner, en fyrkantig support och en administrativ konsol som är helt ogenomtränglig.

Vi har själva aktiverat Amazon SES i produktion och den upplevelsen har inte varit fulländad direkt. När man först skapar ett konto på Amazon SES får man bara en Sandbox att skicka mail i.Man kan bara skicka mail till verifierade e-postadresser och domäner, vilket i den verkliga världen inte fungerar. För att få ett produktionskonto måste man ansöka om det. I denna ansökan skall man ange vad man skall använda tjänsten för. Trots att vi fyllt i detta fick vi ett omedelbart svar att vår begäran nekats. Svaret är helt klart ett automatiskt svar utan att någon tittat på det vi skickade in. Så här såg svaret ut:

Hello,

Thank you for submitting your request to increase your sending limits. We are unable to grant your request at this time because we do not have enough information about your use case.

If you can provide additional information about how you plan to use Amazon SES, we may be able to grant your request. In your response, include as much detail as you can about your email-sending processes and procedures.

For example, tell us how often you send email, how you maintain your recipient lists, and how you manage bounces, complaints, and unsubscribe requests. It is also helpful to provide examples of the email you plan to send so we can ensure that you are sending high-quality content.

You can provide this information by replying to the correspondence, in the console link below. Our team provides an initial response to your request within 24 hours. If we’re able to do so, we'll grant your request within this 24-hour period. However, if we need to obtain additional information from you, it might take longer to resolve your request.

Thank you for contacting Amazon Web Services.

Från detta brev kan ni se vad som förväntas av er om ni vill använda Amazon SES.

Det tog några rundor med Amazon support innan vi blev godkända. Supporten från Amazon är väldigt fyrkantig, den består av färdiga svar som är komplicerade att förstå. Det ramlade dock ut i att det som behövdes var några records i DNS zonen för domänen som vi skulle skicka mail från, innan den blev godkänd till slut.

Det är en omständlig procedur för att bli godkänd av Amazon SES. Det är en utmärkt tjänst, all data de skickar hålls inom EU, men framförallt sparar de inte de faktiska skickade mailen på sina egna servrar, som de flesta andra tjänster gör, och de lägger inte in tracking kod som de andra gör. Det är en ren SMTP tjänst.

Sendinblue

Ett annat alternativ är Sendinblue, https://www.sendinblue.com. Sendinblue är ett franskt företag, ett företag som lyder under europeisk jurisdiktion och således fullt ut lyder under GDPR. De lagrar data på Google och Amazon, men de uppger att denna data krypteras (se här). Detta kan vara ett problem, Sendinblue tycker emellertid inte det i den konversation vi haft med dem.

Sendinblue har som primär affärsidé att skicka e-post. Det innebär t.ex. att Sendinblue är noga med att följa upp ryktet för sina e-postservrar, så att de inte hamnar på olika blocklistor.

Sendinblue är en komplett tjänst för att skicka nyhetsbrev. Man kan i deras portal skapa nyhetsbrev och skicka dessa direkt från portalen. Man kan också skicka så kallade transaktionell e-post, dvs från en egen app, t.ex. Wordpress, eller från sin egen e-postklient.

Sendinblue lagrar skickade mail en period på sina egna servrar så att ni kan se dem från portalen. Sendinblue lägger in tracking kod i de skickade mailen. Det är standard för tjänster som denna. De erbjuder att ta bort det, men det sker då för alla domäner som der skickar mail för.

Sendinblue är det mest prisvärda europeiska alternativet. De erbjuder en plan helt gratis där man kan skicka 300 brev om dagen helt gratis. Deras enklaste större plan kostar ca 250 kr/månaden för 10.000 brev i månaden.

Rapidmail

Rapidmail är ett tyskt företag med servrar i Tyskland och ett stort antal positiva recensioner på bland annat Trustpilot. Rapidmail erbjuder både transaktionell e-post och e-postmarknadsföring.

De gör också integritet inom EU till en huvudprioritering.

Tracking av skickade mail erbjuds, det kan sättas individuellt för varje domän som det skicka mail för. Huruvida skickade mail sparas av Rapidmail för att visas i konsolen vet vi inte, men antagligen inte.

Rapidmail är betydligt mer flexibel än Sendinblue, men till en lite högre kostnad. För nyhetsbrev börjar deras pris från ca 125 kr/månad. För transaktionell e-post e-post erbjuder de gratis 1000 per månad för att sedan kliva upp till ca 800 kr/månad för 50.000 brev i månaden.

Flowmailer

Flowmailer är holländsk, med servrar i Nederländerna. Det erbjuder allt du behöver för transaktionell e-post och är helt klart en premiumprodukt, som du kan se i funktionerna, API, support och ansträngning som läggs på ombordstigning nya kunder.

Det rejäla priset finns också där, men det kan säkert vara värt det. Flowmailer erbjuder inte e-postmarknadsföringsfunktioner (nyhetsbrev), det är rent fokuserat på transaktionell e-post, men mycket omfattande. En mycket bra kandidat.

Bonuspoäng för deras prio på integritet.

Registrera Domän

Vi erbjuder en tilläggstjänst för transaktionell e-post. Kostnaden är 33 kr/månad för 10.000 brev per månad, plus en uppstartkostnad på 500 kr. Priserna inkluderar moms. Denna tjänst kan inte jämföras med de ovan vad gäller funktioner för att skicka nyhetsbrev. Detta är en tjänst för att skicka e-post, ingenting annat.

Denna tjänst kan användas för att skicka e-post direkt med SMTP, användarnamn och lösenord tillhandahålls för detta. Ni kan använda denna tjänst genom er e-postklient, eller via er webbapplikation, t.ex. webbshop, WordPress.

I tjänsten ingår också att vi sätter upp SPF/DKIM/DMARC för er domän, för att minska risken för att skickad e-post hamnar i mottagarens skräppost. Se Vad-ar-SPF-DKIM-och-DMARC för information.

GDPR Jurisdiktion: US (Amazon SES)

Sammanfattning

Nyhetsbrev

Vill ni ha en portal för att skapa era egna nyhetsbrev och hantera dessa, och era e-postlistor, via denna, då är DadaMail, Sendy, Sendinblue och Rapidmail alternativen.

Kostnad: DadaMail, Sendy, Sendinblue, Rapidmail
Enkelhet: Rapidmail, Sendinblue, DadaMail, Sendy
GDPR: Rapidmail, Sendinblue, DadaMail, Sendy
Funktioner: Sendinblue, Rapidmail, Sendy, DadaMail
Vår rekommendation: Sendinblue

Andra alternativ är att teckna vår tilläggstjänst för transaktionell e-post och använda denna med DadaMail eller Sendy. Vi kan hjälpa er med installera detta.

Transaktionell e-post

Vill ni bara ha en tjänst för att skicka e-post, då är Registrera-Domän, Sendinblue, Rapidmail och Amazon SES alternativen som vi har erfarenhet av. Flowmailer är också ett alternativ, men då vi inte har någon erfarenhet av denna har vi uteslutet den.

Kostnad: Amazon SES, Registrera-Domän, Sendinblue, Rapidmail
Enkelhet: Registrera-Domän, Rapidmail, Sendinblue, Amazon SES
GDPR: Rapidmail, Sendinblue, Registrera-Domän, Amazon SES
Funktioner: Sendinblue, Rapidmail, Amazon SES, Registrera-Domän
Vår rekommendation: Registrera-Domän

Det finns flera alternativ som inte nämnts. Ett som bör nämnas är Elastic Mail. Antagligen är det det bästa alternativet för nyhetsbrev, jämförbart med Sendinblue, men billigare. elastic Mail är grundat i Kanada, men med gedigen närvaro i Europa, främst Polen. De använder franska OVH's infrastruktur och som kanadensiskt företag behöver de antagligen inte följa US Patriot Act och US FISA702. Det tål att utvärderas också.