Hur kan jag se vad som ligger i min e-postkarantän som skräppost?

För att se vad som ligger i e-postkarantänen kan ni använda webmail, eller en e-postklient ni har på er dator.

Läsa karantänen med Webmail

Här följer ett exemple med webmailklienten Horde:

Som ni ser är det i mappen "spam" som karantänmailen ligger. Ni kan läsa breven här, eller flytta dem till inkorgen.

Här följer ett exempel från https://min.email.

Här anges mappen "spam" 2 gånger vilket kan göra det lite förvirrande. Karantänen ligger alltid i mappen "spam", med små bokstäver. Många e-postklienter, liksom webmailklienter, skapar egna spam mappar. Det är dit epostklienten flyttas post som antingen den anser vara skräp, eller som ni som användare anger är skräp. Detta har ingenting med karantänen att göra. Vilken folder de olika e-postprogrammen använder är olika. Vissa använder mappen "Junk", typ Thunderbird, andra som min.email ovan, använder "Spam", med stort "S". Detta kompliceras ofta av att e-postprogrammanvaran dessutom försöker anpass namnet till det lokala språket. T.ex. vad gäller Thunderbird använder den mappen "Junk", men för användaren visar den namnet "Skräppost". Detta kan vara ytterst förvirrande. Att komma ihåg då är att karantänen ligger i mappen "spam" med små bokstäver.  Låt inte era e-postklienter använda denna för sin egna spamhantering. Ni kan läsa mer om hur vi använder dessa mappar i artikeln "Hur kan jag anpassa ert skräppostskydd för vad jag anser vara skräppost?".

Läsa karantänen med IMAP

För den avancerade användaren kan också karantänen läsas genom den ordinarie e-postklienten via IMAP. Se till i er e-postklient att ni prenumerar på mappen "spam".